ΑΠΕΒΙΩΣΕ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1515 ΑΛΔΟΣ ΜΑΝΟΥΤΙΟΣ

ΑΠΕΒΙΩΣΕ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1515 ΑΛΔΟΣ ΜΑΝΟΥΤΙΟΣ
Άλδος Μανούτιος, ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)

Ο  Άλδος Μανούτιος, την εποχή της Αναγέννησης,κατάφερε και  έγινε ο μεγαλύτερος εκδότης των ελληνικών κλασικών συγγραμμάτων με έδρα της επιχείρησης  την Βενετία.Η επιλογή της έδρας δεν ήταν τυχαία καθότι στην Ιταλία είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Έλληνες λόγιοι της εποχής και η Βενετία ήταν το κέντρο που κυρίως έστελναν οι κωδικογράφοι τα έργα των Ελλήνων κλασικών. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τους κωδικογράφους Ουμανιστές, διότι, πηγαίνοντας στις διάφορες πηγές στο εσωτερικό της Ελλάδος,αντέγραφαν τους Κώδικες δηλ. τα αρχαία κείμενα  και μετέφεραν  με αυτόν τον τρόπο  τις φιλοσοφικές ιδέες  στην Ευρώπη.*

*(Ο Ουμανισμός  είναι κοσμική φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ζωή του και την πορεία της. Κατ’ επέκταση, κάθε τι ζωντανό, είτε αυτό είναι άνθρωπος είτε είναι ζώο είτε είναι φυτό, υπάρχει, λειτουργεί και αλληλεπιδρά το ένα στο άλλο, υπό καθαρά φυσικούς νόμους και κανόνες, με πλήρη απουσία κάποιου υπερφυσικού όντος. Επιπλέον, ο Ουμανισμός δεν δέχεται την πιθανότητα μεταθανάτιας ζωής, ούτε φυσικά την πιθανότητα μετενσάρκωσης. Κάθε άνθρωπος ζει μονάχα μια φορά και δεν διαχωρίζεται σε σώμα και ψυχή, μα ο νους, το σώμα και ο χαρακτήρας (υποσυνείδητο) λειτουργούν ενωμένα ως μονάδα…. Πατέρες του Ουμανισμού θεωρούνται ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, μα ως ρεύμα με την μορφή που σήμερα γνωρίζουμε, εμφανίστηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης στην Ιταλία).

(Την αρχή έκαναν κάποιοι Κερκυραίοι λόγιοι, όπως ο Νικόλαος Πέτρος, ο Ιουστίνος Δεκάδυος, ο Ματθαίος Δεβάρης,ο Αντώνιος Έπαρχος, ο Νικόλαος Σοφιανός και ο Νίκανδρος Νούκιος, οι οποίοι ανέπτυξαν σημαντική εκδοτική δραστηριότητα στην Ιταλία, μεταφράζοντας ή σχολιάζοντας τους αρχαίους κλασικούς, ή γράφοντας πρωτότυπα έργα  στην αρχαία ελληνική, λόγω της παιδείας τους και της Αναγεννησιακής στροφής προς την Αρχαία Ελλάδα.)